Predstavljamo vam strokovno izborno komisijo Slovenske note 2021, ki je izmed vseh prijavljenih pesmi izbrala finalne pesmi.

Na Slovensko noto 2021 se je skupno prijavilo 19 pesmi. Mladinski center Hrastnik je ob soglasju Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem KRC Hrastnik (glavni organizator tekmovanja) sklical posebno 4-člansko strokovno izborno komisijo. Strokovno izborno komisijo so sestavljali pevka Raiven, direktor založbe Menart Dean Windisch, pevka dr. Katarina Habe in uveljavljeni slovenski glasbeni urednik Dragan Bulič.

Strokovno izborno komisijo, ki je ocenila vse prijavljene pesmi, so sestavljali Raiven, Dean Windisch, Katarina Habe in Dragan Bulič. Foto: oseben arhiv

Raiven je slovenska pevka in harfistka, ki je diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo iz solopetja – opere, kjer je nadaljevala magistrski študij na smeri opera. Pod umetniškim imenom Raiven deluje od leta 2014, dvakrat je bila drugouvrščena na EMI (2016, 2019), izdala je pa tudi dva albuma. Za seboj ima več nastopov tako na slovenskih kot tujih odrih, leta 2019 pa je na odru Fusion Stage nastopila tudi na festivalu Exit v Novem Sadu, na večer, ko so organizatorji našteli največ obiskovalcev v zgodovini festivala – čez 56.000. Sodelovala je že kot članica strokovne komisije za izbor EMA in kasneje za Pesem Evrovizije.

V strokovni izborni komisiji je sodelovala pevka Raiven. Foto: oseben arhiv

Dean Windisch je direktor založbe Menart Records, ki bo podelila glavno nagrado zmagovalni pesmi Slovenske note 2021. Pod založbo, ki deluje na področju Slovenije in Hrvaške, so se podpisala najbolj znana imena slovenske glasbene scene, kot so Manca Špik, Jan Plestenjak, Bepop, Pop Design, Mambo Kings, Miran Rudan itn. Prav tako so se pod založbo podpisalo vsi pretekli štirje zmagovalci Slovenske note. Dean je tudi ustanovitelj t.i. Deejay Time ekipe, ki prireja različne pop eletronske zabave v največjih slovenskih halah (npr. Stožice) s poudarkom na slovenski pop glasbi 90. let, skupina pa že deluje več kot 26 let.

V strokovni komisiji je sodeloval direktor založbe Menart Records, Dean Windisch. Foto: oseben arhiv

Dr. Katarina Habe je slovenska pevka zabavne glasbe, doktorica psihologije, svojo pevsko kariero na področju zabavne glasbe pa je začela kot ustanoviteljica skupine Katrinas. Poučuje na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer svoje znanstvenoraziskovalno in strokovno delo usmerja na področje razvoja strategij uspešnega nastopanja (motivacija, samospoštovanje, obvladovanje stresa, pozornost in spomin), s poudarkom na obvladovanju treme in razvoja kreativnega mišljenja. S skupino Katrinas so nastopile na največjih slovenskih festivalih, kot so EMA, Slovenska popevka, Melodije morja in sonca, Orion, Hit festival itn. Za pesem Letim so na Slovenski popevki 2001 prejele nagrado žirije za najboljšo skladbo v celoti. Poleg izvajalske vloge, pa se v glasbenih vodah predstavlja tudi kot avtorica glasbe in besedila.

V strokovni komisiji je sodelovala pevka in doktorica psihologije dr. Katarina Habe. Foto: oseben arhiv

Dragan Bulič je upokojeni glasbeni urednik na Radiu Slovenija. Svojo voditeljsko pot je pričel pri Radiu Študent, kmalu zatem pa je odšel k Valu 202. Dolga leta je na Televiziji Slovenija vodil glasbeno oddajo Sobotna noč, kjer so koncertirali mnogi znani glasbeni izvajalci domače scene. Od 2002 do upokojitve julija 2014 je bil glasbeni urednik na 1. programu Radia Slovenija. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen; prejel je dve priznanji RTV Sloveniji, leta 2009 pa tudi Viktorja za življenjsko delo. Znan je tudi po tem, da je vztrajno skrbel za radijsko fonoteko, ki velja za najbogatejši arhiv slovenske glasbe, in jo in redno dopolnjeval. Je eden prepoznavnejših slovenskih glasbenih radijskih urednikov, ki se je skozi svojo kariero izkazal kot enega bolj naklonjenih glasbenih radijskih urednikov slovenski glasbi.

V strokovni komisiji je sodeloval najbolj znan slovenski glasbeni urednik, naklonjen slovenski glasbi, Dragan Bulič. Foto: oseben arhiv

Komisija je vse prijavljene pesmi ocenila in podala mnenje, na podlagi katerega bo organizator sprejel šest (6) finalnih pesmi z javnega razpisa. Na podlagi Pravil tekmovanja bi sicer prvotno morale biti z javnega razpisa na finalno dejanje sprejete zgolj štiri (4) pesmi, vendar sta komisija in organizacijska ekipa sklenila, da je kvaliteta prijavljenih pesmi visoka ter da se jih z razpisa lahko sprejme šest (6) in ne zgolj štiri (4). Prav tako pa je vzporedno z javnim razpisom potekal tudi interni izbor finalistov. Štiri (4) pesmi oz. izvajalci so bili predhodno interno povabljeni s strani organizatorja. Tako se bo skupno na finalnem večeru Slovenske note 2021, ki bo potekal 18. septembra 2021 v živo v Delavskem domu Hrastnik, potegovalo deset (10) finalnih pesmi. Na finalnem večeru bo zmagovalno pesem določila kombinacija glasov strokovne žirije (50 % glasov) in publike s telefonskim glasovanjem (50 % glasov).

Razglasitev srečnih izbrancev in izbrank Slovenske note 2021 se nam obeta konec maja oz. začetek junija. Foto: Maruša Vehovar

Finalne pesmi in finalistke oz. finalisti bodo razglašeni konec maja oz. začetek junija na posebnem dogodku, kjer se bo javno razglasilo vse srečne izbrance in izbranke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja