Predstavljamo vam finalistko Slovenske note 2021LANO ŠKOF.

Lana je 17-letna Belokranjčanka iz Metlike, ki se z glasbo ukvarja že svoje celo življenje. Trenutno obiskuje medijsko srednjo šolo, sebe pa opisuje kot pozitivno in nasmejano osebo z visokimi cilji. Z glasbo se ukvarja že 12 let, svojo glasbeno pot je namreč pričela z igranjem na diatonični harmoniki, svojo pot pa nadaljevala s solo petjem. Za igranje harmonike se je odločila s pomočjo staršev: »Za harmoniko me ni noben posebej navdušil, je pa dejstvo, da je v Beli Krajini veliko harmonikašev in me je najbrž to navdušilo. Harmoniko pa sem dandanes opustila, saj mi petje vzame veliko časa, ampak mi je žal, saj ko prirejamo različne ‘fešte’ z mojo zasedbo, si včasih res želim zaigrati kaj na harmoniki, ampak ne znam več tako dobro.« Sodeluje v zasedbi Džuboks, s katerimi prireja zabave za različne priložnosti – na maturantskih plesih, porokah, obletnicah, rojstnih dnevih, veselicah, festivalih, … Lana se je že udeležila tekmovanja Festival Brežice, kjer je osvojila druga mesto s svojo lastno pesmijo Odpelji me. Sodelovala je tudi na tekmovanju Glas mladih, na katerega ima Lana lepe spomine: »Nastop na Glasu mladih je bila moja  prava odskočna deska v svet glasbe, imam pa s tem tekmovanjem dolgo zgodovino. Sprva sem se prijavljala na avdicije, pela drugim finalistom backvokale, nato pa sem osvojila tako drugo kot prvo mesto.« Njeno prvo pesem Odpelji me iz leta 2019 ji je napisala uspešna slovenska pevka Lamai, pesem pa je bila okronana tudi na Val 202 za Popevko tedna.

Finalistka Slovenske note 2021 – Lana Škof. Foto: Jernej Peklar

Lana je za sedaj izdala samo eno svojo pesem, na Slovenski noti 2021 pa se bo predstavila z drugo. A glede na svoje nastope in festivalske izkušnje se je Lana, kot sama pravi, izgradila v novo osebo: »Najbolj sem ponosna na to, kako sem se skozi leta razvila psihično na odru in pod njim. S solo petjem sem se začela ukvarjati zelo zgodaj in tekmovala sem s puncami, ki so bile starejše od mene in imele več izkušenj. In to je name pustilo kar veliko sled, saj nisem bila samozavestna in vedno sem se podcenjevala. Ko pa sem prišla do spoznanja, da smo vsi glasbeniki dobri, vključno z mano, sem začela na tekmovanja in druge glasbenike gledati drugače. Tako sem premagala strahove, ki so se nabrali skozi leta podcenjevanja. Zdaj pa uživam v tem, kar počnem, in se ne oziram na mnenja ostalih.« Med svojo prvo pesmijo do leta 2021 ni izdajala nič novih pesmi, ampak pravi, da je imela začrtane cilje, ki pa so se prepočasi realizirali, prav tako pa je na njeno ustvarjanje vplivala koronasituacija. Za glasbo pa si želi, da bi bila njena služba in ne zgolj hobi.

Na Slovenski noti 2021 se bo predstavila s pesmijo, ki je ni napisala v celoti, ampak je vnovič povabila druge avtorje k ustvarjanju njene pesmi. Lana je pri svoji finalni pesmi sodelovala zgolj pri pisanju besedila. »Od nekdaj sem si želela rock balado, sedaj pa sem jo končno dobila in predstavila jo bom na Slovenski noti 2021, je pa pesem napisana tako, da si jo lahko vsak interpretira po svoje, je pa pesem polna emocij,« opisuje Lana. Svojo finalno pesem bi opisala s sivo barvo, pesem pa sta ji napisala Lamai in Lamainin partner Bort Ross.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja