Kiki, finalistka Slovenske note 2021, vam predstavlja svojo finalno pesem ‘Punčka iz papirja’.

Kiki, 20-letnica iz Ljubljane, se predstavlja s svojo finalno pesmijo Punčka iz papirja, s katero se poteguje za simpatijo na Slovenski noti 2021. Kiki je za pesem prispevala tako melodijo, besedilo kot aranžma, pri čemer pa je soavtorica aranžmaja tudi Nina Smolej. Kiki je njeno umetniško ime, njeno pravo ime pa je Laetitia Pohl. Kiki je pesem Punčka iz papirja sicer že izdala leta 2020 v mesecu aprilu (naj spomnimo, da Pravila Slovenske note 2021 velevajo, da so morale vse finalne pesmi biti izdane po 1. marcu 2020, tako da Kikina pesem ustreza pravilom), vendar je takrat vokale prispevala Nina Smolej, Kiki pa pesem predstavlja kot lastna izvajlka prav na tekmovanju Slovenska nota 2021. Kiki je novo podobo pesmi predstavila 11. junija na javni predstavitvi finalistk in finalistov letošnje glasbene pravljice.

Kiki je svojo lastno pesem ‘Punčka iz papirja’ v novi podobi predstavila 11. junija v živo na odru Delavskega doma Hrastnik. Foto: Jernej Peklar

Kiki je pesem Punčka iz papirja napisala iz svoje osebne situacije. Za našo spletno stran Kiki pojasnjuje: »Moja pesem govori o tesnobi, ki sem jo nekaj let nazaj konstantno čutila, ko sem se znašla na nekem zelo čudnem mestu v svojem življenju, kjer sem se ves čas borila z občutkom, da morem vsem ugajati. Počutila sem se odgovorno za čustva vseh ljudi okoli sebe, ne glede na to, v kakšnem odnosu sem bila z njimi – in ko je začela moja nuja po tem, da moram vsem ugajati, izpodrivati nujo po osnovnem spoštovanju – takrat sem se znašla v slabih situacijah, do katerih ne bi smelo priti.« Pesem je Kiki napisala, ko je bila stara 17 let, napisala pa jo je na avtobusni postaji, ko je čakala na avtobus na poti iz gimnazije. »Že celo pot do postaje me je stiskalo v prsih, bilo je nevzdržno – anksioznost ob misli, da sem se nekomu zamerila, da me nekdo ne mara, ampak ni šlo za nobeno šolsko situacijo, tistega dne sem le veliko premišljevala o svoji osebnosti in zakaj sem taka, kot sem,« doživeto opisuje Kiki. »V tistem trenutku sem si predstavljala ta poosebljen občutek, ki me davi s svojimi koščenimi prsti; zazdel se mi je zanimiv – tukaj najbrž pride v poštev moja fascinacija nad grozljivkami (smeh) – in zato sem pesem napisala iz perspektive tega občutka,« dodaja Kiki in nadaljuje: » … tesnoba, ki ustvarja umetne obraze, punčke, in jih kaže drugim kot sebe – punčke, ki nimajo pravice do svojega izražanja, do mnenja – se mi je zdela v bistvu precej znana, saj jo videvam tudi pri drugih ljudeh, ne le pri sebi.« Ko Kiki sliši pesem sedaj, ko je ustvarjanje pesmi za njo, pravi, da od zdaj naprej samo še vidi videospot za pesem, za katerega pravi, da si ga živo predstavlja.

Kiki verjame, da se z občutki, ki jih opeva v pesmi, sooča vsak človek enkrat v življenju. »S svojo pesmijo želim sporočiti, da je ta strah pred mnenjem drugih in nadevanje mask normalna, človeška stvar – saj nas do neke mere varuje – ampak da mu ne smemo pustiti, da popolnoma prevzame našo identiteto,« opiše Kiki, kaj želi s svojo pesmijo sporočiti ljudem. Kiki je pesem posnela v svojem “domačem” studio, ki si ga je ustvarila kar v svoji sobi – v omari. Za zvočno izolacijo je Kiki uporabila zanimiv “material”, in sicer opisuje: »Moj studio je opremljen s kar najbolj kvalitetno zvočno izolacijo – embalažami od jajc in mojimi oblekami (smeh). Najprej je bil problem to, da nisem imela kam dati cele gore oblačil, ki sem jo umaknila iz omare, ampak sem potem malo preuredila sobo in imam zdaj dovolj prostora. Moja nona še vedno nikakor ne razume, kaj tam počnem, čeprav sem ji že večkrat razložila (smeh) Kiki je pesem prvič izvedla prav na javni predstavitvi Slovenske note 2021, pred tem je nastopala zgolj v zborih in kot študentka dramaturgije delovala bolj iz ozadja, kot je zaupala na javni predstavitvi. Vprašali pa smo jo, če je njena pesem družbeno kritična, in na to vprašanje je odgovorila z jasnim “da”. Kiki glede tega še dodaja: »Moja izkušnja s to potrebo po ugajanju vsem ljudem ne bi bila enaka, če ne bi bila ženskega spola, to je dejstvo. Če bi bila fant, bi drugače odraščala, drugače bi dojemala svet. Pri nas se, sploh pri dekletih, zelo hvali skromnost, požrtvovalnost za druge in hvaležnost, tudi če ta preide v nekaj slabega – tudi, če dekle pri tem pozabi nase. Na splošno mislim, da bi mogli sploh pri mladih dekletih spodbujati to, da naj se ne bojijo izražati svojega mnenja in da moško (ne)odobravanje ni najbolj pomembna stvar na svetu.« Njen najljubši verz iz pesmi je »Zmedene so misli njene, brez vsakršnega reda«. Kiki zato že komaj čaka na finalni večer, ko bo pesem s posebnim nastopom, ki ga pripravlja, še enkrat predstavila na odru Delavskega doma Hrastnik.

Kiki je na javni predstavitvi 11. junija zaupala, da je njena pesem ‘Punčka iz papirja’ zelo osebna in intimna pesem, za katero upa, da jo bodo ljudje začutili. Foto: Jernej Peklar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja