KARYN, finalistka na Slovenski noti 2018, predstavlja svojo novo pesem Tisoč poti. Pesem je nastala v karantenskem obdobju. In kaj je KARYN o ustvarjanju pesmi povedala?

KARYN (Karin Žibrat) je slovenska pevka, dolgoletna članica skupine Perpetuum Jazzile in so-ustanoviteljica skupine Bassless. Naši Notini publiki je znana iz leta 2018, ko se je predstavila kot finalistka in po mnenju žirije na finalnem večeru pristala na odličnem drugem mestu – takoj za Marušo Zmrzlak. In za seboj ima že mnogo izdanih pesmi. Njen prvi singel Povej naprej je nasledil angleški Infamous. Po dvojnem sodelovanju, z Ortoxom na pesmi Hočem več in Yan Barayem na pesmi ”No boundaries”, je pa sedaj izdala pesem ”Tisoč poti” – meditativni pop, ki vas bo ponesel med oblake.

KARYN predstavlja novo pesem z naslovom “Tisoč poti”. Foto: oseben arhiv

Pesem je nastala v karantenskem času in odraža situacijo, v kateri smo se znašli, pravi Karin. ”Pravzaprav sem si želela skladbe, ki bi me pomirila v teh časih. Kar sem slišala na radiu ali drugih predvajalnikih ni čisto povzelo občutkov, ki sem jih doživljala, za to sem se odločila napisati pesem, ki jo bom lahko poslušala. Morda se pa tudi koga drugega dotakne in mu pomaga najti mir v razburkanem času, katerega doživljamo,” nam zaupa Karin.

KARYN med finalnim nastopom na Slovenski noti 2018. Foto: Simon Tanšek

Kar sem slišala na radiu ali drugih predvajalnikih ni čisto povzelo občutkov, ki sem jih doživljala, zato sem se odločila napisati pesem, ki jo bom lahko poslušala.

— KARYN

Za pesem načrtuje snemanje videospota, ko se okoliščine glede koronasituacije izboljšajo, in upa, da jo bo slovenska publika dobro sprejela. Za Karin pa je bilo leto 2020 kljub koronakrizi srečno leto. Poleg glasbe ima veliko sreče tudi na ljubezenskem področju. Namreč Karin se je septembra poročila s Tim Žibratom, slovenskim skladateljem, ki je tudi aranžer in producent singla. In za našo spletno stran nas je zanimalo …

KARYN skupaj s svojim življenjskim sopotnikom, možem Timom Žibratom. Foto: oseben arhiv

Kako je ustvarjati s Timom, svojim možem, lastno glasbo? Kdo ima “zadnjo besedo”? 

“Kreativni del pisanja besedila in melodije ponavadi delam sama, za Tisoč poti sem predstavila demo, potem mi je pa pomagal malo ”olepšati” prehode z akordi in dodal kakšno idejo. Naslednji korak je potem produkcija, s katero simultano delava tudi aranžma. Pri produkciji ima on glavno vlogo. Jaz predstavim idejo oziroma kako se meni pesem sliši v glavi, on pa to realizira. Včasih skupaj izbirava elemente, ampak večinoma grem jaz bolj na ”feeling”, ki ga želim doseči, on pa ima znanje in vizijo, kako do tega priti. Ker se dobro poznava, nama potem uspe narediti maksimalni približek moje in njegove ideje, kar je super! Po tem sledijo back vokali in vokalize, ti so moja domena, on me nazaj drži, če je treba …” (smeh).

KARYN in Tim v svojem domačem studiu. Foto: oseben arhiv

Karin pa je leta 2019 postala tudi učiteljica petja na Akademiji za glas. In zato nas je seveda tudi zanimalo …

Karin, kako se počutiš kot učiteljica petja na Akademiji za glas, kako dojemaš svoje novo delo?

Akademija za  glas je super! Tam delam zdaj že dobro leto. Predvsem je odlično to, da kar že tako sama delam redno (se izobražujem pevsko in glasbeno in delam vaje – vsak dan), delim še z učenci. Ustvarjanje glasbe je dvorezen meč. Sam proces imam zelo rada in to, da lahko svoje misli in filozofijo izpeljem preko tonov in ritma, je čudovito. Ko gre za samo izdajo skladbe, pa nikoli ne veš, kako se bo obrnilo. Pričakovati od ljudi, da ti bodo dali ”potrditev”, nima nobenega smisla,” pravi Karin.

KARYN s svojimi sodelavkami in sodelavci iz “Akademije za glas”. Foto: oseben arhiv

Včasih ti kdo napiše, da si mu dan spremenil ali pomagal preko izpita, težkega obdobja s svojo skladbo, in to je neverjeten občutek. Zato ustvarjamo glasbo. Da nekomu, ki jo posluša, damo možnost interpretacije, možnost izražanja svoje realnosti. Pri učenju je pa direktna potrditev. Učenci se skupaj s tabo razvijajo, ko deliš svoje znanje, jim pomagaš in s tem tudi sebe osrečuješ. To mi pomaga, da sem osredotočena na delo in umetnost, brez pretiranega občutka, da moram koga ‘zadovoljiti’ s svojo glasbo,” odgovarja Karin.

KARYN s sodelavci in sodelavkami ter učenci in učenkami petja pri “Akademiji za glas”. Foto: oseben arhiv
KARYN med snemanjem svojega kratkega promo videa za Slovensko noto 2018. Foto: Slovenska nota

KARYN-i novi pesmi lahko prisluhnete na zgornji povezavi, prav tako pa si oglejte njen Notin finalni in avdicijski nastop iz leta 2018. KARYN pa lahko spremljate na njeni uradni spletni strani, na njenem Facebook-u, Instagram-u in YouTube-u.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja